ENTREVISTA A; ANTONI FONTELLES I FONTESTAD

 
 
   
 
 
  Caminant pel Centre Històric de Valéncia
   
  23 d'Abril de 2007
   
   
Antoni Fontelles i Fontestad


Anar Arrere

Entrevistes

Inici

 

Estimats amics de L'Archiu, hui per a nosatres és un dia de festa, puix tenim al nostre costat un llingüiste, un escritor, una persona entranyable... és l'autor d'u dels meus llibres de capçalera i del qual he tingut que comprar dos eixemplars, perque no deixe de consultar-lo. Estic referint-me al llibre, 'La flexió verbal en la llengua valenciana', i després de mencionar el títul, no cal dir que nos trobem junt a Antoni Fontelles i Fontestad.

Benet - ¡Bon dia Toni!

Toni - Bon dia.

Benet - Hui estic un poc més nerviós que de costum... espere utilisar be el lèxic. Si et pareix, comencem. ¿Cóm veu un llingüiste com tu la gran burrada que està fent la A.V.Ll.?

Toni - No està fent atre que lo que estava programat i per a lo que fon creada -tant l'institució com els acadèmics-. Ho aclarixc: agarrar l'idioma valencià, desfer-lo i implantar el català... un procés d'absorció en tècniques sociollingüístiques modernes, de manual.

Benet - ¿Quina opinió et mereix el diccionari, la flexió verbal... i tot lo que està traent la A.V.Ll.?

Toni - Tècnicament estan fent-ho molt be; moralment, tenen molt poca vergonya. Conec una part de lo que han tret i simplement apliquen els principis enunciats fa molts anys de: elasticitat, policentrísme i convergència... en el català. Fins ara era un procés implícit pero delectable en molts llibres. Ara ho diuen clar i ras. Açò ho he manifestat -i m'he de repetir- moltes voltes. És com lo del canvi climàtic. Els científics porten decenis advertint-ho. Ara ya estem patint les conseqüències i, aixina i tot, encara hi ha gent que no s'ho creu i els polítics -la majoria- no volen reconéixer-ho... i no actuen.

Benet - Hi ha qui pensa -com yo- que persones com tu, o Chimo Lanuza, o Manuel Gimeno... haurien d'estar dins de la R.A.C.V. ¿Vols comentar alguna cosa sobre per que no esteu dins i de les noves incorporacions?
  

 

Antoni Fontelles i Benet
Antoni Fontelles i Benet. De fondo és veu la Llongeta de la CAM
 

 

Toni - Personalment, opine que no estem dins -ara estem fora del tot- perque Xavier Casp no volgué que entrarem, provablement érem més "útils" en la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes. Dic que no volgué perque no nos ho va propondre. A mi, la veritat, és que no m'ha llevat la son mai.

Respecte a les noves incorporacions -de la Secció-... que santa Llúcia els conserve la vista... i l'enteniment, encara que no siga de la seua competència.

Benet - L'idioma valencià, la nostra dolça llengua, ¿Penses que algun dia podrà tornar a ser la llengua vehicular del Regne de Valéncia, desplaçant per sancer al castellà i unes atres llengües?

Toni - Impensable. Sent optimiste, en una o dos generacions, s'implantarà un híbrit catalanisant -que ya funciona en determinats nivells i àmbits-; és una fase del procés de convergència. Sent pessimiste, en els diversos nivells funcionals de prestigi d'un idioma tindrem el català, i quedarà una varietat llingüística devaluada... recessiva, en la "gastronomia" o en el "folclor". A banda, també continuarà el castellà com a llengua de comunicació i cultura.

Benet - Hi ha una pregunta que degut a les pròximes votades és fa casi inevitable. ¿T'atreviries a donar un guanyador de les eleccions de maig?

Toni - Sens anar més llunt que les enquestes. Ací és previsible que el P.P. repetixca majoria. El matís és si és absoluta o relativa.

Antoni Fontelles i FontestadBenet - Depenent de quí guanye les eleccions, ¿És possible que l'idioma valencià muiga per a sempre, o torne a reviscolar?

Toni - La pregunta té com a implícit que els principals contendents són distints en política llingüística. No és aixina. El P.P. ha continuat el procés de catalanisació iniciat pel P.S.O.E., sense trencament, pero en una diferència qualitativa respecte ad este: ha oficialisat una institució -la A.V.Ll., i l'ha blindat en la reforma estatutària- que crea la norma idiomàtica. Per tant... guanye qui guanye la cosa anirà avant. Una possibilitat: si pert el P.P., és provable que reprenga el tema de la llengua per a enguerrar... conforme està fent en uns atres temes i àmbits.

Benet - Ara et vaig a dir uns noms propis per a que contestes lo que cregues oportú...

Artur Ahuir

Toni - Un paràsit canònic... ha surat en el valencianisme... en la tercera via i... en el catalanisme -A.V.Ll.-

Benet - Juan Lladró

Toni - Un home de bones intencions, pero crec que mal aconsellat

Benet - Francisco Camps

Toni - Un president de la Generalitat mediocre -no és que els anteriors hagen segut brillants-, que ralla en el misticisme i que no crec que la llengua valenciana li importe massa.

Benet - Ciprià Ciscar

Toni - Un supervivent nat -en el seu partit- i que tenia les idees clares... quan mamprengué la catalanisació.

Benet - Chimo Lanuza

Toni - Un valencianiste coherent. Quan pogué mostrà que el "blaverisme" no era la "caverna", cosa que no interessava al pancatalanisme ni -crec- al valencianisme.

Benet - Leolpolt Peñarroja

Toni - En el temps s'entendrà la dimensió de les seues investigacions.

Benet - ¿Et pareix que nos relaixem un poc? Be. Ara et faré un parell de preguntes per a conéixer-te millor. A l'hora de llegir, ¿Història contrastada o ciència ficció?

Toni - Serà que ni lo u ni lo atre, ciència o ensaig científic.

Benet - Si has de fer un passatemps, ¿Preferixes un sudoku o una sopa de lletres?

Toni - Ara ninguna de les dos coses... de chicotet m'agradaven els crucigrames.

Benet - Tinc una pregunta que faig a tots els entrevistats. ¿Qué li demanaries als nostres polítics i intelectuals?

Toni - Als polítics, que patejaren més el carrer i conegueren -i resolgueren- els problemes dels ciutadans -no a soles els que apareixen en el C.I.S.-. Als intelectuals, honradea.

Benet - I per a que als nostres entrevistats no se'ls quede res dins... ¿Vols afegir alguna cosa que consideres important per a tots nosatres?

Toni - En l'àmbit llingüístic lo únic que nos queda és el testimoni individual, perque la "memòria històrica-colectiva" yo ya se cóm se construïx... i com açò és personal i intransferible... també podem dedicar-nos a salvar el planeta... per als que vinguen.

Benet - ¡Moltíssimes gràcies pel teu temps i per concedir-nos esta entrevista!

Esperem que tots els bons desijos que tenim per a la nostra benvolguda llengua valenciana és complixquen.

Quedem a la teua disposició per a lo que vullgues. De nou, ¡Gràcies Toni i fins a sempre!

 

Antoni Fontelles i Benet
Antoni Fontelles i Fontestas junt a Benet

Antoni fontelles i Benet
Antoni Fontelles i Benet.
De fondo es veu La Llonja

 
 

 
 
Usuaris en llínea Grup LLVS   -   Octubre 2006 Amunt