ENTREVISTA A; ÒSCAR SELFA i PERONA

 
 
   
 
 
  En el parc de la biblioteca pública del Hospital Vell
   
  13 de Març de 2008
   
   
Òscar Selfa i Perona


Anar Arrere

Entrevistes

Inici

 

Estimats amics, hui nos troben junt a un home, en el qual es junten l'afany pel seu treball, i el valencianisme, que, encara un poquet en l'ombra, treballa de valent per Valéncia des de fa un bon grapat d'anys, hui estem, junt a Òscar Selfa i Perona.

Benet - Hola Òscar, ¡Bon dia!

Òscar - Bon dia Joan.

Benet - Vosté es delineant, dissenyador gràfic... pero per damunt de tot valencianiste. Segons la seua trayectòria, ¿Cóm veu el panorama valencianiste actual?

Òscar - No molt be, en efecte ser valencianiste no és una ocupació i cadascú hem de dur el nostre valencianisme a l'àmbit en el que es mogam personal i professionalment, fent d'ell la nostra forma de vida. Trobe que açò no passa en el nostre moviment des de fa molts anys, hem fet massa gala de rodejar-nos en la senyera i poc de calar en la societat, de preocupar-nos dels problemes del dia a dia. No hem sigut inteligents com uns atres i, en lloc d'aprofitar els diferents moviments migratoris que han aumentat la nostra població, els valencians hem perdut l'us normal nostra llengua i el control de les nostres associacions de veïns, sindicats de treballadors, etc.

Actualment existix una iniciativa que m'ilusiona, en la que m'he embarcat i que es diu Enkara, Colectiu de Nacionalistes Valencians. M'agrada perque no fa el típic valencianisme de falles i paella (que m'encanten) sino que vol ser un lloc de trobada per a tots els valencianistes aprofitant lo que nos unix, sense complexos i en opinió de tot des de l'òptica valencianista.

Benet - Des de fa molt de temps, vosté es dedica a programar i dissenyar pàgines Uep. Des d'aquella primera Uep, Temes Valencians, ha dissenyat moltes atres, com la de la Selecció Valenciana. ¿Cóm valoraria la seua evolució dins de l'entorn Uep?

Òscar - Home, ¡la meua evolució ha sigut total!. Vaig començar com tots, confeccionant pàgines estàtiques, sense disseny ni optimisació, i en un grau d'utilisació prou baix, com era el cas de www.temesvalencians.tk i unes atres. Després ya comencí a fer-les dinàmiques, pero sense programar, en CMS com www.selecciovalenciana.com. Actualment els meus proyectes no tenen res a vore, casi tot lo que faig és dinàmic, pero programe yo, utilise fulls d'estil, i digam que faig el “trage a mida” per a cada desenroll, a banda me preocupe molt pel SEO i el grau d'utilisació.
 

  Òscar davant l'arc d'entrada
Òscar davant l'arc d'entrada
 
  Benet - En l'any 2007, obtingué la 'Diplomatura en desenroll Uep'. ¿Quina opinió li mereix l'evolució dels entorns de programació Uep, i el disseny de les mateixes?

Òscar - El panorama web s'ha encaminat al costat de servidor. Com te dia abans, les webs estàtiques s'han deixat per a proyectes domèstics, actualment en el món professional tot s'eixecuta dinàmicament en un servidor i no en l'ordenador del naucher, lo que dona velocitat i interactivitat a la ret. Açò, junt en unes tendències de disseny ha donat peu a lo que es coneix com WEB 2.0, que és lo que triumfa hui en dia. Has d'estar molt preparat, controlar diferents llenguages, estandarts, etc. En fi, que cada volta requerix més hores de estudi i professionalisació.

Benet - Hi ha una cosa que no molts saben, i és que vosté feu el pegat de la Selecció Valenciana per al videojoc 'Pro Evolution Soccer 4” de la videoconsola Play Station 2. ¿Cóm es viu en primera persona, el fet de participar activament en un proyecte com este?

Òscar - ¡La veritat és que fon un mal de cap! Vaig dedicar prou hores, la major part d'elles a investigació, perque poca gent controlava el tema i lo únic que havia era sobre el winning eleven, que és la versió japonesa del joc. Vaig fer prou “posagots” també, en els DVD que vaig gravar i no funcionaven, i llavors anaven més cars que ara a pesar de tindre el cànon. Podia haver fet més coses, com ficar l'himne a l'eixida dels jugadors o traduir els menús, pero haguera eixit la versió 5 i yo encara no l'hauria tret...

Benet - Recentment, ha creat una empresa, valencianisme.eu, la qual oferix un bon manoll de productes per a qui vullga estar present en la Ret. ¿Qué nos podria contar de valencianisme.eu?

Òscar - Puix que naix per a construir valencianisme en la Ret, i això es fa de moltes maneres, des de la uep d'un particular que no vol invertir diners en hostage de calitat, i que valencianisme.eu li ho facilita, fins a l'empresa que vol fer o traduir la seua uep al valencià passant pels que volen aparéixer en Google en les primeres posicions o montar una tenda virtual.

Ademés s'oferixen desenrolls “clau en mà” de proyectes, ocupant-me d'inclús els tràmits el l'APD o del compliment de la LSSI. En definitiva s'oferixen servicis integrals de disseny i desenroll uep, SEO i uepmarqueting.
  

 

òscar Selfa i Perona
Òscar
  

  Benet - ¿Creu possible que algun dia pugam escriure al principi de les planes Uep, <meta http-equiv="Content-Language" content="val" />? (Nota., Per a qui no entenga l'instrucció, esta fa alusió a la llengua en la que està escrita la pàgina Uep. En este cas, “val” faria referència a l'idioma valencià)

Òscar - Independentment de la seua validea oficial trobe que nosatres hem de ficar-la en el head de les nostres ueps. Respecte a que se reconega ho veig fotut perque no tenim un còdic ISO per al valencià, lo qual és importantíssim per a obtindre reconeiximent com a llengua independent, és un tema que em cabreja perque és l'obstàcul que nos trobem sempre i per lo que nos tiren els proyectes a terra. Des de la Generalitat i des de la Diputació de Valéncia no han colaborat en la RACV per a obtindre-ho, perque no es possible que ho tinguen el bable o l'aragonés i nosatres no.

La mateixa secció de llengua i lliteratura valencianes de la RACV s'ha trobat en el problema, han fet un fantàstic corrector que s'ha d'instalar en el lloc que li correspon al dialecte africà “Venda”, que curiosament sí té còdic ISO.

Benet - ¿Té algun nou proyecte entre mans, que puga contar-nos?

Òscar - Molts, pero relacionats en el valencianisme i que se puguen dir, una pàgina de pilota valenciana i un atra de vídeos. Pero al ser proyectes sense finançació hauran d'esperar encara per a vore la llum.

Benet - I ara com faig sempre, li vaig a fer un parell de preguntes en un to un poc més distés. ¿Tenint possibilitat de fer un viage en tren, avió o barco, ¿vosté preferix?

Òscar - De qualsevol manera perque m'encanta viajar i conéixer noves cultures, això sí, preferixc el que tinga els assents més cómodes perque ya tinc 31 anys.
  

  Òscar Selfa i Perona
Òscar
 
 

Benet - Per a llegir, preferix, ¿els mils trucs de Windows? ¿els mils trucs de Linux? O potser que igual li agrade més una llectura més novedosa com, ¿els mils trucs de Ubuntu?

Òscar - El de Windows, a soles per curiositat de vore com se les ha apanyat l'autor per a traure-los.

Benet - I ara, per a arrematar esta grata entrevista, té vosté la paraula per a dir tot allò que no li hajam preguntat i que crega convenient compartir en nosatres.

Òscar - Sobretot donar-te les gràcies Joan i dir-te que ha sigut un plaer. Tu saps molt be lo que costa fer bons desenrolls web a pesar de que aparent ment siga poca cosa, per això te done l'enhorabona per lo que estàs aportant en llenguavalencianasi.com

Moltes gràcies, estimat Òscar, per concedir-nos esta entrevista deixant a banda per uns minuts els seus quefers, i com sempre, quedem a la seua disposició.

 

Òscar Selfa i Perona
Òscar Selfa i Perona


Òscar davant la porta de la biblioteca

Òscar i Benet
Òscar i Benet

 
 

 
 
Usuaris en llínea Grup LLVS   -   Octubre 2006 Amunt