ENTREVISTA A; GERMÀ ALCAYDE PASQUAL

 
 
   
 
 
  En la sèu del Consell Regulador de la Denominació d'Orige de la chufa de Valéncia
   
  01 de setembre de 2009
   
   
Germà Alcayde Pasqual


Anar Arrere

Entrevistes

Inici

  Benvolguts amics, hui estem junt ad un home que porta sobre les seues esquenes tota la responsabilitat d'un Consell Regulador emblemàtic de la nostra pàtria, Germà Alcayde Pasqual, director del Consell Regulador de la Denominació d'Orige de la Chufa de Valéncia.

Benet Bon dia, estimat Germà.

Germà – Bon dia, Benet.

Benet – Si li pareix, podem començar per una pregunta que podria ser un simple tòpic. ¿Qué és la chufa? I, ¿qué és l'orchata?

Germà La chufa és un tubèrcul que es cultiva a soles en 16 termes municipals de la comarca valenciana de l'Horta Nort. Pel seu clima (templat, en absència de gelades durant el seu cicle) i pel seu sol (necessita de terrenys arenosos) fan que esta siga l'única zona d’Europa a on es cultiva.

L'orchata és la beguda feta en chufa, aigua i sucre, més completa de les que podem fruir ya que, ademés de ser refrescant, és nutritiva, saludable i deliciosa.
  

  Germà Alcayde Pasqual
Gemà mostrant-me en un llibre, totes les excelències de l'orchata
 
  Benet – Vosté és el director del Consell Regulador de la Denominació d'Orige, de la Chufa de Valéncia. ¿Qual és la funció principal d'este Consell Regulador?

Germà – Fonamentalment, és la protecció i la promoció dels productes que amparem: la Chufa de Valéncia i l'Orchata de Chufa de Valéncia.

Benet – ¿Cóm es veu des del Consell Regulador que s'importe chufa d'uns atres països en detriment de la chufa de Valéncia, (d'Espanya)?

Germà – Les importacions són una competència, moltes vegades deslleal, que està fent molt de mal a la chufa de Valéncia. La nostra chufa (pel seu cultiu i secat) té una calitat i sabor que res ha de vore en chufes de procedència africana.

Ahí és a on juga un paper fonamental el Consell Regulador, garantisant al consumidor que quan pren una orchata (en un establiment o d’un envàs) que mostra el logotip de la denominació d’orige, tindrà la garantia de que està elaborada exclusivament en chufa de Valéncia. Per això és importantíssim que el consumidor a l’hora de prendre orchata busque els establiments o envasos que porten el nostre distintiu.

Benet – A nivell popular, ¿cóm són rebuts els punts de venda ambulant d'orchata?

Germà – Els punts de venda ambulants que estan en llocs estratègics de Valéncia, han sigut molt ben rebuts. És una aposta d’una empresa formada per un grup de jóvens, que acosta a la gent l'orchata de chufa de Valéncia i favorix el seu consum.

Benet – Fa anys es dia que Alboraya era el breçol de la chufa, i això la duya també a ser el breçol de l'orchata, tenint un bon cabaç de llocs en terraces per a prendre-la a la fresqueta. A hores d'ara, hui, ¿també és aixina o qué queda d'allò?

Germà – Encara que en superfície, es cultiva més chufa en el terme municipal de Valéncia, si tenim en conte la superfície total agrícola de cada poble inclòs en la zona de producció de la denominació d’orige, no cap dubte que Alboraya és la gran resenya per ad este cultiu.

Per historia i per tradició, l'orchata també ocupa un lloc ben destacat, encara que en els últims anys ha vist desaparéixer algunes de les orchateries més emblemàtiques.
 

 

Germà i Benet
Germà i Benet posant davant un jagant cartell de la chufa de Valéncia
 

 

Benet – ¿Es pot fer orchata en algun atre fruït que no siga la chufa?

Germà – En alguns llocs també solen fer orchata d’armela (Alacant i Múrcia). Ací la prenem sempre de chufa.

Benet – L'orchata és un beguda refrescant típica de Valéncia. Fòra de Valéncia , ¿es conec l'orchata com es mereix?

Germà – Sense cap dubte els valencians som els principals consumidors d'orchata. El consum està centrat en la Comunitat Valenciana, Catalunya i Comunitat de Madrit. En general, pense que la gent coneix cada vegada més l'orchata i la valora com ad alguna cosa més que un refresc.

Benet – Tenim un còctel molt típic i arraïlat en Valéncia que és el conegut, 'Aigua de Valéncia'. Prenent l'orchata com a base, ¿tenim algun còctel, del qual pugam fruir?

Germà – L'orchata de chufa de Valéncia té molta versatilitat. De fet, des del Consell Regulador em promogut còctels en motiu de grans acontenyiments que han tingut lloc en Valéncia, en motiu de l’aniversari del campeonat mundial de motociclisme o la final de la copa del Rei. Ademés, en algunes comarques centrals, com per eixemple el Comtat, fan una barreja d'orchata i café licor o també és molt típica la que es fa en llimó graniçat.

Un atra de les accions que estem portant a terme és l'introducció de l'orchata en la cuina, tant a nivell de restauració com d’us domèstic.

Benet – Ara si em permet li vaig a fer un parell en un to més distés. Prendre una orchata sucant fartons en ella. ¿És un crim o un plaer?

Germà – Si ho que vols és fruir del sabor d’una bona orchata, hauria de prendre’s a soles, ya que la dolçor del fartó emmaixquera el sabor de l'orchata.

Benet – ¿Orchata en estiu i chocolate en hivern o orchata en estiu i en hivern també?

Germà –  Orchata tot l’any. Abans era complicat trobar orchata en l’hivern. Pero ara podem fruir d’ella en qualsevol moment. ¿Perque renunciar a un plaer d’una bona orchata, siga l'época que siga?. Estem veent, com cada vegada més s’està desestacionalisant el seu consum i hi ha gent que la pren durant tot l’any.
  

  Germà Alcayde Pasqual
A la vora de la sèu
 
 
Benet – I ara com faig sempre, li deixe l'oportunitat de poder dir tot allò que crega convenient compartir en nosatres i no li haja preguntat.

Germà – A soles dir que consumir orchata de chufa de Valéncia és fer una aposta segura per un producte genuïnament valencià, refrescant, de sabor inigualable, nutritiu i saludable, fruït del bon fer de tot un sector, que fan possible que diàriament es puga degustar la beguda més preada pels valencians: l'autèntica Orchata de Chufa de Valéncia.

Benet, vullc agrair-te la teua atenció i interés pel nostre producte.

Moltes gràcies Germà per haver-nos atés fent-nos un lloc en la seua apretada i ocupada agenda, i com sempre dic, quedem a la seua disposició. 

 

Germà Alcayde Pasqual
En la porta de la sèu del Consell Regualdor de la Denominació d'Orige de la Chufa de Valéncia
 

Germà Alcayde Pasqual
Junt a un gran cartell que anuncia la nostra chufa de Valéncia
 

Germà Alcayde Pasqual
Un primer pla de Germà en la sèu del Consell Regulador

Germà Alcayde Pasqual
Els cartells de la chufa i orchata estaven per tots els llocs

 
 

 
 
Usuaris en llínea Grup LLVS   -   Octubre 2006 Amunt