ENTREVISTA A; JOSEP BALDAYO

 
 
   
 
 
  Almorzant i passejant a la vora de la bonica plaja de Valéncia
   
  08 de Setembre de 2008
   
   
Josep Baldayo


Anar Arrere

Entrevistes

Inici

 

Estimats amics, hui mos trobem junt a un home que ha dedicat tota sa vida al cult del cos, hui estem amics, junt a Josep Baldayo, organisador de les competicions de: "L'Home Més Fort", en Espanya, i a més, un molt bon valencianiste.

Benet - ¡Hola Josep!

Josep - ¡Hola Joan!

Benet - Si et parix be, anem a començar per la competició de L'home més fort d’Espanya. ¿Qué és i com sorgí l'idea de realisar-la?

Josep - Mira, estes competicions venen dels Jocs de les Terres Altes d’Escòcia, a les que se li han afegit algunes atres proves d’allò més espectaculars. Van mamprendre estes competicions els americans, als que de seguida se van afegir els països nòrdics, i que hui en dia es fan per tots els països del món. Yo fa anys volia competir en les proves d’alçar pedres que fan els vascs, pero mai em van deixar competir, tant la federació de Deports Rurals de Navarra, com les de les províncies vasques, llavors em va vindre al cap l’idea d’organisar una competició de: “L’Home Més Fort”, enguany ya fem l’edició que fa onze, i ademés hem dut a competir per tot el món als nostres atletes.

Benet - A mida que van succeint-se les edicions de la competició, evidentment, la calitat de la mateixa, és millor, pero, ¿les ajudes per part de les entitats públiques i privades també van en aument?

Josep - Normalment podem fer les competicions gràcies als ajuntaments a on les fem, i principalment, i permet-me nomenar-la, a l’ajuda de l’empresa de suplements deportius, NUTRISPORT, que ha estat al nostre costat des dels inicis. També des de fa tres anys colabora en mosatros l’empresa GSA, empresa de servicis. Cal dir que porta molta faena poder trobar ajuntaments que vullguen colaborar.
  

 

Josep Baldayo
   Josep Baldayo en la bonica plaja valenciana com a fondo
   

 
Benet - ¿Cóm veus el món del culturisme? I per extensió, el món del deport. ¿Està en un bon moment?

Josep - El món del culturisme ha tingut époques millors. Este deport és a montó dur i la majoria dels chicots es queden en tindre una bona forma, i participar en atres alternatives com pot ser el Fitness. Respecte al deport en general, yo crec que està en un molt bon moment, la prova està en les figures a nivell mundial que tenim.

Benet - Un tema que sempre ix parlant de deports extrems, són les lesions, ¿Hi ha moltes o greus en este deport?

Josep - Encara que parega que s’hagen de fer moltes lesions, la veritat és que no se’n solen fer moltes, yo diria que com qualsevol atre deport, i inclús manco.

Benet - ¿Va ha haver algun any, la competició de "La dòna més fort del món?

Josep - Sí, tant en Amèrica com en el centre i nort d’Europa, es fan competicions en dònes, ací en el nostre país el problema és que les dònes encara no s’atrevixen.
    

  Josep Baldayo i Joan Benet
Josep Baldayo i Joan Benet almorzant en un típic bar a la vora de la mar 
 
  Benet - En un hipotètic campeonat mixt de dònes i hòmens competint pel trofeu de, "La persona més forta del món" ¿Per quí apostaries?

Josep - Sense cap dubte pels hòmens, no per mascliste, sino per una simple raó morfològica i constitucional. ¡Encara que també t’he de dir que algunes dònes tenen una força excepcional!

Benet - A banda del deport, part fonamental de ta vida, també eres un bon valencianiste, ¿Cóm veus el món del valencianisme en l'actualitat?

Josep - Sent realiste, ho veig una miqueta malament, perque les persones que més podrien fer, com són els nostres polítics, no fan res per deixar d’una volta ya les coses ben clares. L’únic consol que em queda és vore com la majoria dels valencians seguixen sentint-se valencians, i que algunes persones com tu seguixen preocupant-se de que açò passe.
   

  Josep Baldayo
Josep Balyado almorzant. ¡Bon apetit! 
 
  Benet - Ara si et pareix, et vaig a fer un parell de preguntes en un to un tant més distés. Per a anar-te a viure a una illa deserta, ¿Agarraries una bicicleta estàtica o un llibre?

Josep - Un llibre

Benet - ¿T'agraden els videojocs que simulen deports?

Josep -No m'agrada juar ad estos jocs

Benet - Ara et convide a que digues tot allò que no t'haja preguntat i cregues convenient compartir en nosatres

Josep - A soles voldria dir a la gent que viu en la nostra comunitat que mai perguen l’orgull de ser valencians, perque és lo millor que n’hi ha en el món.

Gràcies Josep pel teu temps i per concedir-nos esta entrevista sabent que portes una agenda de lo més completa i apretada. I com sempre, quedem a la teua disposició.
    

  Josep Baldayo
Prenent una orchata després d'un bon almorzar 
 

Junt a una barca
Josep Baldayo junt a una típica barca

Josep Baldayo
Josep Baldayo

En la plaja
Josep Baldayo passejant a la vora de la plaja

 
 

 
 
Usuaris en llínea Grup LLVS   -   Octubre 2006 Amunt