JOAN BENET RODR═GUEZ i MANZANARES

 
   

 
  Data de Publicaciˇ
Dilluns
12 de giner de 2004
   
  Artícul 014
   
  Anar a l┤Inici
   
 
   

 

   
ART═CUL
 
 
EXPOJOVE 2003
 

Expojove Ús una fira valenciana dedicada a la joventut com el seu nom indica, "Expojove".

Al ser una fira valenciana seria d'esperar que els texts que Ús pogueren llegir en la mateixa, per lo manco els texts genŔrics, estigueren en castellÓ, i íCˇm no!, en valenciÓ, pero qual no fon la meua sorpresa al poder comprovar que el 95% dels texts genŔrics, (per ficar un percentage aproximat a ull), estaven a soles escrits en castellÓ.

El valenciÓ llu´a per la seua absŔncia, i lo poc que estava escrit en valenciÓ, era en aix˛ que la Generalitat Valenciana i la A.V.LL. diu que Ús valenciÓ. Eixa situaciˇ em produÝ tal vergonya aliena, que realment estar ahÝ dins em produ´a realment pena.

Ajuntament de Valencia

 

 

 

 

 

TambÚ em cridÓ l'atenciˇ que l'immensa majoria dels texts que anunciaven a l'Ajuntamient de ValÚncia estaven escrits com Ús veu en esta image escanejada d'u dels trÝptics que Ús podien arreplegar en la fira, "Ajuntament de Valencia". ┐Esta frase estÓ en valenciÓ o en castellÓ?, perque seria ill˛gic que la mitat de la frase estiguera en valenciÓ i l'atra mitat en castellÓ.

Tenim llavors que si estÓ escrit en castellÓ, seria ill˛gic puix, "Ajuntament" estaria malament escrita.

Pero si estÓ escrit en valenciÓ, "ValÚncia", segons les catalanes normes de la A.V.LL. i la Generalitat Valenciana, s'escriu aixina, "ValŔncia", i segons la nova accentuaciˇ de la, R.A.C.V. s'escriu aixina, "ValÚncia", i a soles s'escriu sense accents, segons les originals Normes d'El Puig. ╔s un bon primer pas de l'Ajuntamient de ValÚncia. íGrÓcies per no escriure ValÚncia en catalÓ!

DesprÚs me ve al cap una atra qŘestiˇ, la Generalitat Valenciana estÓ subvencionant l'escritura en valenciÓ per part de totes les entitats que desigen escriure els seus texts publicitaries i demÚs, en valenciÓ, per una otra banda, estÓ fomentant per tots els mijos l'us de lo que ella diu ┐ValenciÓ?. EstÓ obligant a la comunitat escolar a estudiar el seu ┐ValenciÓ?, obligant a tots els estudiants a deprendre una llengua aliena a la valenciana, pero en Expojove 2003 escriu en castellÓ.

┐Que passa? ┐Que tot Ús fa a esquenes del poble? ┐Que amagadament s'estÓ substituint el valenciÓ pel catalÓ pero que a l'hora de donar la cara preferix fer-ho en castellÓ? ┐TÚ alguna cosa que amagar? íA on estÓ la valenciania de la Generalitat Valenciana!

No Ús molt Ŕtic predicar una cosa i desprÚs fer una atra, si Ús promociona i Ús subvenciona i Ús fomenta l'us d'un idioma, que mÝnim que desprÚs expressar-se en ell.

En matŔria de la llengua, i mentrimentres no em demostren lo contrari, dec de retirar-li a la Generalitat la meua confianša, puix, com llegÝ en un artÝcul no fa molt, "El n˙mero de coneixedors de valenciÓ ha pujat, pero el de valenciaparlants ha baixat", i en esta polÝtica mÚs que va ha baixar, la pr˛pia Generalitat estÓ creant una aversiˇ a tot lo que faša olor a valenciÓ.

Des del dia que la Generalitat Valenciana i les entitats que rigen les normes de l'idioma valenciÓ Ús decidixen a obrir els ulls i defendre el valenciÓ que vol el poble, haurÓ mÚs cantitat de valenciaparlants. Puix de moment el valenciÓ que ensenyen en les escoles, a soles Ús una assignatura mÚs per a oblidar lo mÚs pronte possible.

Vullc fer una darrera reflexiˇ. Dins del recint a on estava la fira, Expojove 2003, la 'Feria de ValÚncia', tenia tot escrit en castellÓ i tradu´t a l'anglÚs, ni rastre de valenciÓ. Aš˛ tambÚ serÝa digne d'estudi, pero... aix˛ Ús una atra qŘestiˇ.

 
 
 
Usuaris en llÝnea Grup LLVS   -   Octubre 2006 Amunt