JOAN BENET RODR═GUEZ i MANZANARES

 
   

 
  Data de Publicaciˇ
Dilluns
15 de giner de 2007
   
  Artícul 012
   
  Anar a l┤Inici
   
 
   
   
ART═CUL
 
 
LES ESCOLES OFICIALS D'IDIOMES ┐VALENCI└?
 

Segons el Real Decret que prepara el Ministeri, el qual s'estÓ redactant sobre una norma que, fon aprovada per unanimitat per tots els directors generals d'Ensenyanša de totes les comunitats aut˛nomes d'Espanya, excepte Catalunya, que no estiguÚ present, la llengua valenciana s'ensenyarÓ de forma independent i separada de la llengua catalana, (per fi).

Abans de seguir avant, vullc apuntar acÝ que les associacions Ďmnium Cultural, Acciˇ Cultural del PaÝs ValenciÓ i Obra Cultural Balear asseguraren que eixe Real Decret constitu´x ôun atac a la llengua catalanaö.

╔s important saber que estes tres associacions sˇn catalanistes i pancatalanistes, i que perx˛ Ús veuen en la necessitat de dir els seus mateixos transnoctats i avorrits arguments, encara que ad estes altures a ning˙ se l'escapa el fort atac frontal que Catalunya estÓ realisant contra la llengua valenciana, (totes les llengŘes de les Illes Balears, la llengua aragonesa oriental...), des de fa mÚs de vint anys.

Per una atra banda, el portaveu del Bloc en l'Ajuntament de Castellˇ, Antoni Porcar, manifestÓ que el seu partit considera una ôagressiˇ en tota reglaö contra el valenciÓ l'intenciˇ d'impartir per separat en les Escoles Oficials d'Idiomes l'ensenyanša del valenciÓ i del catalÓ, ôcom si no foren la mateixa llenguaö.

Des de sempre el Bloc ha estat a favor de l'unitat llingŘÝstica, i aix˛ ha marcat sempre la seua postura. Puix voran senyors, tots sabem que les llengŘes valenciana i catalana, no sˇn les mateixes, i molt al contrari de ser una "agressiˇ en tota regla", Ús un primer pas per a poder lliberar-se la llengua valenciana del jou catalÓ. A soles per comentar alguna cosa sense ficar-nos en fondaries, tots els clÓssics valencians, sempre han afirmat que escrivien en, Llengua Valenciana, mai en llengua catalana.

Pero este Real Decret quan aparega, siga publicat i Ús faša d'obligat compliment, elevarÓ de nou al valenciÓ a la categoria (que sempre ha tingut), de llengua oficial, puix serÓ impartida per les escoles oficials d'idiomes.

Aix˛ em du ha pensar,

- Les universitats de la Comunitat Valenciana, (totes), ┐Seguiran traduint les seues respectives Ueps al catalÓ?

- L'universitat de ValÚncia, ┐SeguirÓ utilisant el catalÓ com a llengua vehicular en l'universitat?

- L'universitat de ValÚncia, ┐SeguirÓ escrivint en els seus estatuts que el nom cult de la llengua valenciana es, 'catalÓ'?

- L'universitat d'Alacant, ┐SeguirÓ, promocionant i fomentant el traductor de catalÓ que fins ara estÓ mantenint en la XÓrcia?

- La R.A.E., ┐SeguirÓ utilisant la definiciˇ de llengua valenciana que des dels anys '70 arreplega en les successives actualisacions dels seus diccionaris?

- ┐Seguiran sense voler otorgar a la llengua valenciana el I.S.B.N.?

- ┐La Generalitat de Catalunya retirarÓ de la seua Uep oficial tots els documents a on arreplega que en la Comunitat Valenciana Ús parla catalÓ?

- Les autoritats valencianes, ┐╔s dignaran a solicitar de, I.S.O. el distintiu identificatiu d'idioma, (independent de qualsevol atra forma de parlar)?

I aixina podrÝem fer un sense n˙mero de preguntes, totes elles, a qual mÚs interessant i important.

Pero de totes formes, no Ús or tot lo que rellu´x, puix eixe gran pas de jagant per a la llengua valenciana tÚ la seua pedra en la sabata, i eixa pedra Ús lo que actualment s'estÓ ensenyant com valenciÓ, lo qual, Ús sumament conegut per tots que no Ús valenciÓ, sino catalÓ, o siga que si en les escoles oficials d'idiomes ensenyen el valenciÓ actual, estaran ensenyant catalÓ encobert baix el nom de valenciÓ.

Eixe Real Decret deuria incloure que la A.V.LL. Ús dissolguera, que tots els acadŔmics que han estat en ella, mai pogueren tornar a formar part de cap atra entitat relacionada en la llengua valenciana, i que el valenciÓ que tinga que ensenyar-se en les escoles oficials d'idiomes, aixina com lo que s'ensenye en tots els centres docents del Regne de ValÚncia, siga realment el valenciÓ que volem els valencians, en les seues regles, el seu vocabulari, les seues expressions, els seus girs... aixina podrÝem tornar a menjar la tradicional, "coca en llanda", i no l'actual catalanisada, "coca en llauna".

Sobre tot, el vocabulari valenciÓ, Ús fonamental. Tots els valencians, desigem que el conseller de Cultura, Educaciˇ i Deport, Esteban Gonzßlez Pons, Ús faša eco d'esta suplica i torne a la llengua valenciana el seu vocabulari, la seua dignitat.

A soles em queda agrair a tots els directors generals d'Ensenyanša de totes les comunitats aut˛nomes d'Espanya, excepte Catalunya, (clar), la seua decisiˇ, puix han posat al valenciÓ i al catalÓ en el seu lloc.

 
 
 
Usuaris en llÝnea Grup LLVS   -   Octubre 2006 Amunt